Sporo pečeni svinjski vrat

Neću pisati tačne mere jer zavisi od količine mesa, pa ću opisno.

Komad svinjskog vrata, može i plećka isto, namažem mašću, jedan sloj. Preko toga baš gusto pospem so, malo bibera i ruzmarina.
To uradim u toku dana i ostavim, u posudi u kojoj ću peći, u frižider. U sitne sate, kad se probudim, negde oko 3 ujutru, dodam malo samo belog luka u granulama i jedan crni luk isečen na četvrtine i stavim pored mesa. Ovo ne radim ranije da mi ne miriše ceo frižider na luk. Nalijem sve sa 3-4dcl vode u stavim u rernu na 120-130 stepeni, poklopljeno (ili poklopcem, ako ga posuda ima, ili alu folijom). Tako se to krčka do 8 ujutru, bude bledo, to je normalno. Tada skinem foliju i pustim šporet na najjače, dok ne dobije koricu, oko pola sata.

Glavne stvari ovde su: ne mnogo jaka temperatura, dugo pečenje, ne sme da fali soli i vode. Ako se osuši meso, bez vode, onda nije sočno i ne raspada se fino. Meso koje se peče treba da bude masno, zato ovo nije baš dobar način za spremanje buta npr.

Može, naravno da se doda i još začina po ukusu, još neka tečnost umesto vode, i malo smeđeg šećera za bolju koricu, još neko povrće uz crni luk da pusti aromu…

Za nas je ovo količina za nekoliko ručkova, tako da ostatak zaledim ili usitnim meso pa upotrebim za pravljenje burgera.

 

Pogledajte i ove recepte