Maršmelou ili penaste bombone

Dugo sam razmišljala kako se zove ovaj slatkiš, maršmelou, mančmelou, penaste bombone… Ono belo sunđerasto i slatko, razumemo se 🙂

Kupila sam novi mikser, pa sam ovaj recept čuvala za prvi, za probu. Našla sam ga u više verzija na engleskom jeziku, pa sam spremila po nekoj između, malo dodam, oduzmem i uspelo je!

potrebno je:
silikonski kalupi
20g želatina (kristal) ili dve kesice
300g kristal šećera
250g glukoznog sirupa
120g vode za želatin
120g vode za šećer

U činiju miksera sipam želatin, nalijem vodom i ostavim da nabubri.
Šerpu stavim na srednje jaku vatru, sipam šećer, glukozni sirup, vodu, i zagrevam. Potrebno je da se šećer istopi, a temperatura dođe do 115 stepeni Celzijusa. Tada smesa zapeni. Skinem sa vatre i sačekam da se prohladi malo.
Sipam u tankom mlazu preko želatina i uključujem mikser, prvo lagano, pa kada dodam sve, pojačavam brzinu. Mutim dok ne postane gusto. Nekih 10ak minuta mi je bilo potrebno. Smesa koja se dobije je gusta i lepljiva. Sada dodajem aromu, boju ili neki ekstrakt, ako je potrebno. Probala sam polovinu količine sa aromom mente i mnogo mi se dopalo. Sipam u kalupe i čekam nekoliko sati da se stegne. To zavisi od oblika i zapremine kalupa.

Kada vadim penaste bombone kvasim prste, jer su jako lepljive. Vadim ih na pek papir dobro posut prah šećerom. Ovde sam ih koristila kao krem za kapkejk. Prelila istopljenom čokoladom i posula mrvicama.

Pogledajte i ove recepte