Plazma torta sa makom

plazma torta sa makom
štampaj

Ovaj recept, plazma torta sa makom, sam isprobala sa sajta noizzfood, uz nekoliko sitnih izmena. Želela sam više čokoladne glazure, tako da sam tu duplirala količinu sastojaka. Ostalo je isto i baš ukusno.

500ml mleka
200g mlevenog maka
250g šećera
2 kašike griza
150g putera
300g mlevene plazme
100g lomljne plazme

200g mlečne čokolade
200g slate pavlake

U šerpu sipam redom: mleko, mak, šećer, griz. Kuvam 5 minuta, pa dodam puter. Kuvam sa puterom još 1-2 minuta. Sklanjam sa vatre i dodajem mlevenu plazmu. Kada sve lepo umešam da bude ujednačeno, sipam i lomljenu plazmu i ostavim da se hladi u kalupu. Od dimenzije kalupa zavisi i visina ove tortice.

Za glazuru je jednostavan postupak. Pomešam vruću pavlaku sa usitnjenom čokoladom. Takav ganaš bude jako tečan, ali se hlađenjem steže i dobija lepu kremastu teksturu. Tečan ganaš sipam u kalup preko osnove i sve zajedno hladim nekoliko sati, pa tek onda serviram.

Izmene koje sam isprobala: deo maka sam zamenila mlevenim lešnikom, baš je bilo ukusno. Pravila sam bez lomljene plazme, i to je bila dobra opcija. Ovo je jedan od onih recepata koje možete lako izmeniti, doterati i nasaviti dalje da pravite po svom ukusu.

Pogledajte i ove recepte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.