Izvrnuti mini tartovi sa kruškama i jabukama

Ovaj recept je moja verzija francuskog Tarte Tatin-a ili izvrnutog tarta. Može da se pravi od različitih kombinacija voća, kod mene je kombinacija voća koje je zaostalo u frižideru. Znate onaj stresni odgovor na “Ima li nešto slatko?” -Uzmi jabuku. E, ja uzmem jabuku i još ponešto i nastane ovaj slatki mali izvrnuti tart. Naravno, može da se pravi i u velikom kalupu za tart. Ovako u malim kalupima može da se bira da li je svaki tart od različitog voća ili su svi isti. Zato volim male zalogaje, svima su po ukusu.

Podloga:

200 g brašna
100 g šećera
50 g putera
1 jaje
1 kesica praška za pecivo

Karamel:

200 g šećera
malo vode

Voćni sloj

1 kruška
2 jabuke
slatka pavlaka
1 kesica cimet šećera
200 g šećera
50 g oraha

 

Pomešati  brašno sa praškom za pecivo. Dodati ih iz dva puta u šećer, hladan puter i jaje koji su već sjedinjeni. Mesiti da se sve lepo ne ujednači. Ostaviti kratko u frižider da se odmori. Kada se testo odmori, rastanjiti ga na malo brašna i seći okrugle oblike, prečnika modle u kojoj će se peći.

Karamelisati šećer sa malo vode. Jabuke i kruške iseći na kockice. Sipati u svaki kalup karamel (utrošiti polovinu karamela), pa kockice kruške i jabuke, posuti sve cimet šećerom i onda preko rasporediti testo. Peći na 170 stepeni, 30-35 minuta.

U ostatak karamela sipati seckane orahe i izliti u pleh da se stegne. Sačekati da se kapkejkovi malo ohlade, pa ih izvaditi i servirati ukrašene slatkom pavlakom i karamelom sa orasima.

*fotografije: KitchenTv za emisiju “Sarini mali zalogaji”

 

 

Pogledajte i ove recepte