Mini Pavlova

Poznata Pavlova torta dobila je ime po ruskoj balerini. Tako je ukus lagan, sladak, osvežavajući, a tekstura penasta i hrskava. To je puslica, preko koje stavljamo slatku pavlaku i dekorišemo voćem. Na koji način ih ja spremam objasniću detaljno. Svaki korak i kako i zašto.

Hemijski, mućenjem belanaca vršimo denaturaciju proteina ili promenu strukture proteina belanceta. Najbolje ćemo to postići ovako:

Pažljivo odvojite belanca i žumanca, sipajte belanca u metalnu posudu.
U belanca dodajte “na vrh kašičice soli”
Mutite belanca i so do formiranja pene.
So utiče na to da lakše umutite belanca, ali ako preterate sa količinom pena će vam “pasti” isti efekat kao višak soli imaju i masnoće, čak i ako su samo u tragovima (masna posuda, deo žumanceta…).
Tek sad je trenutak da dodajete kristal šećer. Sipajte ga malo po malo, ne sve odjednom. Funkcija šećera je da stabilizuje formiranu penu tako što će vezati vodu. Da ste dodali šećer odmah na početku on bi otežao formiranje pene, stabilizovao bi proteine u obliku koji su imali pre mućenja i ne bi im tako lako dozvolio da promene oblik u penasti.
Za mućenje belanaca vam treba oko 5 minuta, za mućenje šećera još nekih 10. Za 15ak minuta imate savršeno pripremljena belanca za puslice. U pleh je meni najlepše da ih istiskam iz dresir kese, koristeći zvezdasti nastavak. Možete ih vaditi i kašikom za sladoled, običnom kašikom… Sušite ih u rerni, najbolje uz ventilator, na 100 stepeni, sat vremena.

Mera koju ja koristim je, za jedan veliki pleh pun puslica: 3 belanceta, 150g šećera
Biće vam potrebno još i 200ml slatke pavlake. Koristim već zaslađenu pavlaku na bazi biljnih masti, meni je meggle najlepšeg ukusa. Pavlaku umutite po uputstvu sa kutije i dekorišite ohlađene puslice. Opet ili dresir kesom ili kašikom…Voće koristite koje vam je pristupačno. Bolje sveže samo poređajte preko. Može i zaleđeno, ali to  zahteva da ga na vreme odledite, iscedite višak soka ili prokuvate sa malo želatina… Nećemo komplikovati ove jednostavne tortice.
20151129134839

Pogledajte i ove recepte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.