Čokoladni ganache

Ovo je najjednostavniji i najukusniji krem od čokolade. Osnovni recept je slatka pavlaka i čokolada. Mogu se dodati začini, arome, boje, kafa,  nešto seckano, mleveno, mrvljeno, šta god poželite, šta volite.
Moj omiljeni je ganache od bele čokolade. Slično se pravi i sa crnom i mlečnom. Kada zagrejete slatku pavlaku, njom prelijete komadiće čokolade, sačekate minut-dva i dobro promešate. Ganache je gotov. Krem je na početku jako redak, hlađenjem se steže i dobija oblik koji je lakši za rad. Odnos pavlake i čokolade može biti 1:1, ako ipak želite gušći krem stavite više čokolade, za ređi dodajte više pavlake. Ovako pripremljen ganache mutim par minuta da dobijem krem koji je meni najzgodniji za dekorisanje. Ako želite da mutite ganache, on prethodno mora biti veoma dobro ohlađen. Ostavite ga na nekoliko sati u frižider, ili lakše, neka prenoći.

Dakle, homogenizuj, ohladi, umuti i uživaj.
Recept jeste jako jednostavan, ali zato da bi ukus bio dobar sve namirnice moraju biti kvalitetne. Ganache ne savetujem da pravite od šećernih kakao tabli. Bolje manja količina, ali od kvalitetne, prave čokolade.

Pogledajte i ove recepte

7 Comments

 1. Draga Sara,
  Imam jedno pitanje, koja količina ganaža će biti dovoljna za ukrašavanje 15 kapkejka?
  Hvala unapred na odgovoru i divnim receptima ❤

  1. Koristim Belu belgijsku, baš tako se zove, robna marka Delhaize, možeš da je nabaviš u Maxi ili Tempo marketima, pakovanje je od 200g. Isprobala sam mnoge i od svih koje se lako nabavljaju i imaju manja pakovanja, ova mi se najbolje pokazala.

 2. Ако може помоћ…
  Коју слатку павлаку користити?
  Два пута сам покушала са Имлековом и оба пута сам бацила сав материјал јер ми се све згрудвало. Правила сам све како је написано. (Нисам пратила Ваша упутства, али су била јако слична, ако не и иста)
  Хвала 🙂

  1. Draga Danice, hvala što ste se našli ovde i izvinjavam se što nisam pre kucala odgovor.
   Najčešće ganaš pravim od biljne slatke pavlake, baš iz razloga koji se Vama pojavio kao problem. Lako se desi greška sa mućenjem mlečne slatke pavlake. Nekoliko sekundi duže je dovoljno da se pretvori u puterastu masu. Najčešće koristim Meggle ili Silbo biljnu slatku pavlaku, one mi se lično najviše dopadaju.
   Nadam se da ćete uspeti da napravite ganaš kojim ste u potpunosti zadovoljni. Javite svakako.
   Slatki pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.