Kolačići sa đumbirom ili medenjaci

Kako god da ih nazovem, nije greška. Kolačići sa đumbirom, sa cimetom, medenjaci, novogodišnji kolačići… Ima dosta recepata, ovako ih ja pripremam. Pre više godina sam zapisala recept, malo sam ga prilagodila nakon nekoliko tura i sad mu ne znam poreklo. Recept sam diktirala, prepričavala, fotkala i svima je uspelo iz prve. Vreme je da ga okačim i ovde. Pripremite i javite utiske!
Ovo je jedna srednja mera, od koje ispečem oko 3 pleha, u zavisnosti od oblika i debljine.

400g brašna
120g putera
175g šećera u prahu
100g meda
1 jaje
30 ml mleka
1 kašičica sode bikarbone
2 kašičice đumbira u prahu
2 kašičice cimeta
1/2 kašičice karanfilića
1/2 kašičice muskatnog oraščića

Pomešam suve sastojke u jednoj posudi, vlažne u drugoj. Sipam vlažne u suve, zamesim da bude kompaktno testo. Bitno je da testo odstoji u frižideru nakon što se zamesi, uglavnom ostavim tokom noći, a dovoljno bude i 2-3 sata. Stajanje testa je bitan deo jer se tada razvija gluten, pšenični protein, koji daje elastičnost testu.
Kolačići ne treba da budu previše tanki. Prilikom tanjenja testo i površinu na kojoj radite posipajte brašnom, da se ne bi lepilo. Sečem ih modlicama i pečem na 180 stepeni, sa ventilatorom. Bitno je ne prepeći ih. Kad izađu iz rerne budu još uvek mekani, a svetlo zlatne boje. To je to, tada su gotovi. Kada se ohlade biće čvrsti. Prepečeni medenjaci su suvi, tvrdi i mrve se, to ne želimo. U zavisnosti od debljine i dimenzija kolačića peku se 7 do 9 minuta.
Krem koji je na poslednjim fotkama je mućeni ganaš od bele čokolade.

*Trik koji često koristim je da ne upotrebim odmah za mešenje testa svo brašno iz recepta, već 50-70 g ostavim za posipanje podloge i testa prilikom tanjenja.

foto: KitchenTV
foto: KitchenTv

 

Pogledajte i ove recepte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.