Kapkejkovi od čokolade i pomorandže

Za osnovu kapkejkova, potrebno je:

150g brašna
150g šećera
kašičica praška za pecivo
dve kašike kakao praha
sok od dve velike pomorandže (sa pulpom, ne cediti ga)
100g čokolade (40 % kakao delova)
100ml mleka
80g rastopljenog putera
50 ml ulja
2 jajeta

U jednu posudu sipati sve sastojke, sledećim redosledom: povezati jaja sa šećerom, uljem i puterom. Sve ovo mutiti samo žicom. Zatim dodati mleko. U to prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo. Nacediti pomorandže i sipati sav sok. To je gotova osnovna smesa.
Pripremiti kalup za pečenje i rasporediti papirne korpice u njega. U svaku korpicu sipati smesu do 2/3 zapremine. Kapkejkovi će tokom pečenja narasti, a želim da ostanu u korpicama i da dobiju ravnu gornju površinu. Sada naseckati 100g čokolade na sitne kockice i rasporediti u svaki kalup približno jednaku količinu čokolade i blago je pritisnuti da bude unutar smese. Čokoladu je lakše rasporediti ovako nego je umešati pre sipanja u korpice jer bi u tom slučaju bila neravnomerno raspoređena. Kapkejkovi se peku od 20 do 22 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni, bez ventilatora. Na taj način peku se lagano i količina ostane ravna. Ako se peku na višoj temperaturi, često centar kapkejka proključa i izađe na površinu, kvareći time izgled kapkejka i dobijaju se kupasti, nejednaki kolači. Najsigurniji test, da znamo da li je kapkejk pečen jeste da ga lagano pritisnemo prstom. Ako se testo ulegne, pa odmah zatim i vrati, to je to, gotovi su. Ako ostane ulegnuto, treba im još koji minut, a ako ne mrda, onda je prepečeno.

Za krem je potrebno:

150 ml slatke pavlake
170g čokolade (40% kakao delova)
30 ml likera od pomorandže

Pavlaku zagrejati, ja ovo volim da uradim u mikrotalasnoj, jedan minut na najjače dovoljno je da bude vrela. U to dodajem sitno naseckanu čokoladu i sačekam minut da se čokolada opusti. Onda još minut dobro mešam žicom da se istope i najsitniji komadići čokolade. Smesa se već malo prohladila, nije više vrela i dodajem liker. Za slučaj da će i deca jesti ove kapkejkove, možete ili podeliti fil, pa u deo dodati liker ili ga služiti uz kapkejkove, a neka oni budu bezalkoholni.
Da bi se fil zgusnuo na gustinu pogodnu za rad, mora da se ohladi, najbolje na sobnoj temperaturi, da ne bi izgubio sjaj brzim hlađenjem u frižideru. Kada je krem dobio lepu teksturu i kada su kapkejkovi potpuno ohlađeni, na red dolazi kremanje.
Najviše volim da kremam kapkejkove pomoću dresir kese i zvezdastih nastavaka za ukrašavanje. Oni veoma lepo mogu da izgledaju i ako se krem nanese lopaticom ili nožem. Može da se doda još i crna prehrambena boja za dodatni dekorativni efekat, tada su potpuno jedinstveni. Moja omiljena dekoracija je malo štrasa ili jednostavnih perlica.

p.s. Boja braon krema se za nijansu razlikuje kod svih. Na prvom kapkejku ispod, najtamnije braon je nemućeni krem, a na druga dva je krem mućen kratko ili malo duže, za poslednji koji ima najsvetliju nijansu.

Pogledajte i ove recepte