Čokolina (Sarina čoko malina torta)

štampaj
Ovo je torta koju najčešće pravim. Prvi put sam je napravila kumi za rođendan, jer ona mnogo voli ovu kombinaciju, čokolada i malina. Tada sam osmislila recept tako da bude nečujan, jer sam uglavnom kuvala dok mi beba spava. Ne koristi se mikser, nema lupanja, mućenja. Samo lopatica i žica za mućenje su dovoljan alat. Sada je moja beba veliki dečak od skoro četiri godine, ali torta i dalje nastaje tiho i brzo. Isto kao što i nestaje. Od ove mere dobija se oko 2.5kg torte. To je dovoljno za 16 do 20 parčića.  Napisaću vam na kraju i varijacije na ovaj recept koje radim povremeno. Ovaj glavni recept mi je omiljeni, a ujedno i najkomplikovaniji u odnosu na ostale varijacije.

 

400 g šećera
200 g brašna
80 g kakaa
1 kašičica praška za pecivo
4 jaja
100g putera
75ml ulja
150 ml mleka
malo soli

400 g čokolade
500 ml slatke pavlake
1 kašika meda

300 g malina
60g gustina
4 kašike šećera
180ml vode

Za korice pomešam žicom jaja, ulje, istopljen puter, zatim u to dodam šećer, kakao, so, prašak za pecivo i brašno. Kada umešam ove sastojke, dodajem im mleko sobne temperature. Pečem na 170 stepeni, u zagrejanoj rerni, oko 25 minuta, u tepsijama prečnika 20cm, koje su obložene aluminijumskom folijom. Pečem dve korice istovremeno, u dve tepsije, pa kada se ohlade, presečem da dobijem četiri.

Za čokoladni fil je potrebno samo jako zagrejati pavlaku, pa u nju dodati usitnjenu čokoladu i med. Sve to odstoji minut-dva, pa ga zatim pomešam da se homogenizuje.

I za kraj, koristim najčešće smrznute maline. Na isti način se radi i sa svežim. Maline idu na ringlu, sa 50ak ml vode, i lagano ih zagrevam. U maline dodajem i šećer, ovo ide po ukusu i u zavisnosti od toga koliko su slatke maline. U ostatku vode razmutim gustin i kada se maline zagreju do ključanja dodajem gustin i kuvam na tihoj vatri još minut.

Za filovanje je važno da kore budu hladne, a filovi na sobnoj temperaturi. Tako se najlakše radi. Na koru mažem trećinu malina fila, pa trećinu čokoladnog i tako redom. Završavam korom. Kada torta odleži nekoliko sati u frižideru prevrćem je naopačke da bih dobila ravnu gornju stranu torte. Zato je redosled filova ovde naopačke, fotkala sam neposredno pred dekorisanje, a nakon odležavanja.

 

 

** Varijacije koje radim su:
Pečem celu količinu za kore u plehu od rerne, pa isecam krugove i slažem četiri okrugle kore ili nspravim četvrtastu (deleći veliku koru na 4 dela). Pečenje tada traje najviše 15 minuta.
Umesto malina fila upotrebim samo sveže maline i tada je redosled filovanja: kora, čoko fil, maine.
Umesto malina fila upotrebim oko 300g džema od malina.
U čokoladni fil dodam pored meda i neku aromu (vanila) ili malo alkoholnog pića (jednu do dve čašice).

Za dekoraciju sam napravila još 300g-400g čokoladnog fila i odvojila sam dve kašike fila od malina. Tortu sam premazala čokoladnim filom, a zatim wiltonovim nastavkom 1M sam odradila ukrase duž celog obima torte. Na vrh sam sipala fil od maline i samo ga razmazala po sredini, preko čokoladnog fila. Za efetak curenja čokoladnog fila potrebno je samo da se radi sa malo tečnijim (toplijim) filom. Tada ga kašikom poguram da se sliva sa ivica.

Pravila sam sličnu tortu i u prvoj sezoni emisije, tada sam objasnila kako se slaže da bude u obliku kapkejka.

 

 

Pogledajte i ove recepte

2 Comments

    1. Ako je kalup prečnika 26cm, za tortu istih proporcija radite meru*1.7.
      Ako je kalup prečnika 28cm, za tortu istih proporcija radite meru *2.
      Možete peći i četiri posebne korice. To oduzima duplo više vremena, a nema prednosti u odnosu na dve korice sečene na pola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.