Sladoled od bele čokolade i nane

Kad god kupim svežu nanu ona završi u nekoj finoj limunani. To je odlično, ali ovaj put sam želela nešto novo. Već danima razmišljam i o nekom domaćem sladoledu. Oni sa živim jajima ne dolaze u obzir. Oni iz kesice jesu najbrži, ali i najslabijeg kvaliteta. Tako sam krenula da kreiram ovaj sladoled od nane. Kremasta osnova koju mnogo volim, i da jedem, i da pravim, i da njome radim dekoracije jeste čokoladni ganaš. O njemu sam napisala svoj prvi blog post. Tako je, nešto laganija verzija ganaša, osnova ovog sladoleda, a nana dominantni ukus.

300g slatke pavlake
200g kvalitetne bele čokolade
30g naseckane sveže nane

Kada pravim ganaš za ukrašavanje kapkejkova, najbitnije u postupku je da se dobro ohladi jer u suprotnom neće lepo da se umuti. Ovde sam to pretvorila u prednost. U zagrejanu slatku pavlaku sam dodala sitno naseckanu čokoladu, homogenizovala i ohladila, nekih pola sata samo. Takav ganaš, kada se muti dobija gustinu slabo umućenog šlaga. Tako je dovoljno vlažan i dovoljno masan da kada se zamrzne ima lepu teksturu. Osim klasičnog kućnog miksera ovde nisam koristila nikakve druge aparate za sladoled, a tekstura je “ono prava”. U tako umućen ganaš, dodala sam naseckanu nanu. …I tako, ostalo je istorija.
Ovo mi je definitivno brz i praktičan način da napravim kvalitetan sladoled. Slično, može da se napravi i sa tamnom čokoladom, samo tada se još kraće čeka na hlađenje pre mućenja, nekih 15ak minuta je sasvim dovoljno. Sa mentom, to je već dobro poznat ukus (pozdrav za ZlaPatofna koja mi je dala ideju da napišem i ovo za tamnu čokoladu).

I za kraj, imala sam i domaći džem od jagoda, koji sam pripremala prošle nedelje, pa sam sladoled servirala sa malo džema preko. Jer gde je nana tu su i jagode.

Da uživate u ovom letu i unapred se izvinjavam svima za sve viškove kilograma koje je moj blog prouzrokovao.

Pogledajte i ove recepte