Slatka malina pogača

Mnogo sam se radovala pripremanju ove pogače, od ideje do realizacije su protekla tri, meni jako dugačka dana. Pravila sam klasičnu slanu pogaču na sličan način, viđala sam slatke rolnice sa cimetom koje liče na ovo, ali maline…. njima nikada nema ravnih, kada se ja pitam.

Upotrebila sam 500 g brašna, u to sam dodala ostale suve sastojke:
4 kašike šećera
1 kesica suvog kvasca
2,5g soli

U suve sastojke sam umešala i vlažne:
200ml mleka
2 velika jajeta
50g ulja

Kada se testo lepo zamesi, potrebno je da odstoji kratko, da krene da raste. Za to vreme pripremam nadev za pogaču.. U slanoj verziji to su puter i jaja, a ovde sam tražila adekvatnu zamenu, da se lepo uklapa sa malinama, to je:
120g omekšalog putera
120g kremastog, masnog, neutralnog sira

Testo za pogaču sam rastanjila na radnoj površini posutoj sa malo brašna. Dobila sam jedan veliki pravougaonik. Od površine pravougaonika zavisi i slojevitost pogače, približno je to (60cmx40cm). Na testo sam namazala pomešane puter i krem sir. Bitno je premazati celo testo, i ćoškove, detaljno. Posula sam preko:
200g malina
4 ravne kašike gustina (kukuruzni skrob)
8 kašika šećera

Tako premazano testo sam zarolala u nešto nalik jednom velikom rolatu. Podelila sam ga na 12 jednakih delova. Svaki deo sam okrenula tako da je jedna površina preseka na gornjoj, a druga na donjoj strani. Poređala sam u pleh, premazala jednim umućenim jajetom, posula sa malo žutog šećera i pekla 45 minuta na 200 stepeni. U zavisnosti od rerne, tu se temperatura pečenja može smanjiti na 180 stepeni, za poslednjih 20 minuta pečenja. Na kraju sam posula sve prah šećerom, neposredno pre posluživanja.

Najlepše se jedu dok su tople, a sutradan su jednako mekane i sočne, idealne su i  iz mikrotalasne. Neću ih skoro opet praviti jer mnogo brzo nestaju.

Javite utiske i delite sa prijateljima, i recept i pogaču!

Pogledajte i ove recepte