Brauni tart sa želeom od jagoda

brauni tart sa jagodama

Ovaj brauni tart sam napravila sa željom da iskombinujem nešto jako i čokoladno i neko voće. Pošto znate već moj ukus, verovatno vam je čudno što ovde nisu maline. Čokoladu i maline mogu uvek, u svim oblicima. Ovde sam pitala mog Nikolu šta mu se jede od voća i drago mi je što me je izbacio iz moje “malina rutine”.

Iskoristila sam karakteristiku braunija da kada se ispeče, on mora biti vlažan iznutra. Tako sam nakon pečenja u tepsiji prečnika 26cm, uzela kašiku i onako topao brauni sam oblikovala u tart. Pritiskala sam celu površinu od centra ka ivicama. Podigla sam ivice malo, da bi držale voćno punjenje i tek kad sam bila zadovoljna oblikom ostavila sam brauni tart da se hladi.

Ovu vrstu korice možete puniti i nekim drugim punjenjem, meni se već javlja slana karamela. Ako isprobate pre mene, javite mi!

Žele je klasičan: nabubreli želatin, odmrznute jagode, malo vode i malo šećera.

Prvo recept za koricu:

  • 120g putera
  • 180g čokolade
  • 150g šećera
  • 2 jaja
  • 70g brašna
  • 70g kakaoa

U mikroalasnoj (ili na slaboj temperaturi ringle) istopim čokoladu i puter. U to dodajem šećer, pa redom, jaja, brašno i kakao. Važno je da kada dodajem jaja smesa bude topla, ali ne vruća, sve ispod 65 stepeni je u redu, da se ne bi jaja koagulisala pre vremena.
Tart pečem na 170 stepeni, 25 do 30 minuta. Unutra mora ostati vlažan, ali ne sme mnogo da se pomera kada se zatrese tepsija.

Nakon pečenja ga odmah oblikujem kako sam gore objasnila, do oblika tarta.

Za žele sam upotrebila:

  • 300g odmrznutih jagoda
  • 100ml vode
  • 10g želatina (kristal)
  • 3-4 kašike šećera

Jagode sam istopila, usitnila viljuškom da bih zadržala teksturu komada voća. Želatin sam natopila vodom i ostavila da nabubri dok sam zagravala jagode sa šećerom, na tihoj vatri. Kada se šećer rastopi, a želatin nabubri, želatin sipam u šerpicu sa jagodama i dobro promešam da se sjedini. Prohladim do sobne temperature i ulijem u tart. Ostavim sve zajedno da se stegne i ohladi 2-3 sata.

Na kraju sam umutila 100g slatke pavlake, sa jednom kašikom prah šećera i jednom kašikom krem sira . Nanela sam takav krem duž celog oboda tarta.

Sve ukupno, nije zahtevan kolač, a veoma je sladak i jak. Za one dane kad želite nešto konkretno slatko ovo je prava stvar.

Uživajte, ja ću ga sigurno ponoviti.


brauni tart sa jagodama
brauni tart sa jagodama
brauni tart sa jagodama

Pogledajte i ove recepte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.